DanSponsor

En side om sponsorbørn m.v.

     

 

 

 

Info om pads/hygiejnebind

 

For mange teenagepiger er pupertet og menstruation en stor udfordring. De har ingen eller ringe materialer til håndtering af deres månedlige blødning. For skolesøgende teenagere betyder det, at de ofte ikke kan passe deres skole i den periode, da de kan være nødsaget til at blive hjemme fra skolen/undervisningen. For at være med til at sikre uddannelse for teenagepigerne, så må de have materialer til, og vejledning i, at håndtere pupertet og menstruation. I bush-områderne findes der ingen renovation eller anden affaldshåndtering og derfor kan pigernes problem ikke løses ved at donere engangshygiejnebind. Pigerne kan derimod hjælpes ved at få udleveret genanvendelige hygiejnebind.

 

Hvad er genanvendelige hygiejnebind

 

Genanvendelige hygiejnebind er produceret i materialer, der kan vaskes og tørres. Derved kan disse hygiejnebind anvendes igen og igen. Bindene kan udformes på mange måder og fremstilles af mange forskellige materialer. Her på siden kan du læse mere om de forskellige typer, materialer og mønstre.

 

Forskellige typer genanvendelige hygiejnebind

 

Du kan læse om genanvendelige hygiejnebind (reusable sanitary pads) mange steder på internettet. Jeg vil dog specielt anbefale denne hjemmeside, da den er meget uddybende og kommer rundt om alle de problematikker, som jeg selv lige kan komme i tanke om:

 

http://www.labyrinth.net.au/~obsidian/clothpads/DIYpads/DIY.html

 

Da ovennævnte hjemmeside er på engelsk, vil jeg lige kort nævne nogle af de forskellige typer genanvendelige hygiejnebind, der findes.

 

Vinger eller ej

Ligesom almindelige engangsbind, så kan de genanvendelige hygiejnebind også være med eller uden vinger. Der er fordele og ulemper ved begge typer og det er en smagssag, hvorvidt man vælger det ene eller det andet. Jeg producerer udelukkende bind med vinger, så de sidder fast på trussen, da brugeren derved undgår uheld med at bindet glider eller rutcher ud under brug. Alle de nedenstående typer bind kan dog syes både med og uden vinger. 

 

Alt-i-et-bind

Denne type bind minder meget om de engangsbind, som vi kender og der er intet, der skal 'samles' eller indsættes, da bindet består af alle 4 typer lag (behagelig overflade, sugende kerne, vandtæt barierre samt bagside) sammensyet i eet stykke.

 

Kuvertbind med 'lomme'

Denne type bind består af et omslag, hvori der lægges en absorberende kerne. Lidt som en kuvert eller en lomme, hvor man derfor kan udskifte kernen.

 

Holder med indlæg

Denne type bind består af en 'holder' (base), hvorpå der lægges en absorberende klud. Denne absorberende klud er i direkte kontakt med huden og man nøjes derfor med at udskifte denne klud.

 

Uanset hvilken type genanvendelige hygiejnebind, som man foretrækker, så er valg af materialer meget vigtigt!

 

Forskellige materialer til genanvendelige hygiejnebind

 

Det er ikke ligegyldigt, hvilke materialer, som der anvendes til disse bind. Kort fortalt består et hygiejnebind af en overflade, en absorberende kerne, et vandfast lag og en bagside.

 

De forskellige lag kan bestå af følgende materialer:

 

Overfladen, der vender ind mod huden

Naturmaterialer, f.eks. bomuld, bomuldsflonel eller andet blødt materialer, der føles behageligt mod huden. Jeg anvender bomuldsflonel. 

 

Den absorberende kerne

Naturmaterialer - gerne genbrugsstoffer, der er absorberende. Jo bedre absorberingsevne, jo tyndere og mere konfortabel kan det færdige bind blive. Der findes også bomuldsstoffer med   bambus, der er ekstra gode til at absorbere. Ellers kan anvendes frotte-håndklæder, bomuldsflonel m.v. Er stoffet tyndt kan det være nødvendigt med flere lag. Jeg anvender ofte 2 lag bomuldsflonel, da det er rimeligt i pris. Jeg har været heldig at kunne sy nogle bind med bambusfleece, som blev doneret til projektet.

 

NB! Jeg fraråder at der anvende kunststoffer, såsom f.eks. polarfleece, mikrofleece o.lign. da disse materialer enten er væsketransporterende eller vandtætte og ikke absorberende!

 

Vandtæt lag

Enkelte typer af fleece kan anvendes som vandtæt lag. Jeg anvender selv PUL, da det er meget tyndt og behageligt og samtidig kan dette materiale også fungere samtidig som bagside. PUL er meget fleksibelt og holdbart og fuldstændigt vandtæt! Der kan også anvendes forskellige former for plastik-materialer (vådliggerlagen) eller voksbehandlede stoffer. Sidstnævnte mister dog sin evne til at være vandtæt i forbindelse med gentagen vask.

 

Bagsiden, der vender mod trusserne

Der er typer af bind, hvor der kræves et særskilt lag til bagside. Men alt efter bindets udformning, så er det måske ikke nødvendigt med dette lag. Der kan anvendes både naturmaterialer eller vandfaste materialer til ekstra sikring mod lækage. Da jeg anvender PUL, så tjener dette lag både som vandtæt lag og bagside på een gang. 

 

Der kan læses meget mere og uddybende om forskellige materialer på denne hjemmeside:

 

http://www.labyrinth.net.au/~obsidian/clothpads/DIYpads/Fabrics.html

 

Udfra hvilke type genanvendelige hygiejnebind, som man foretrækker, så er der forskellige mønstre at vælge imellem.

 

 

Forskellige mønstre til genanvendelige hygiejnebind

 

Der er mange forskellige måder, at et bind kan udformes. Generelt kan man opdele hygiejnebindene i nogle få typer: Alt-i-et-bind, hvor det hele udskriftes på een gang eller en 'holder' med udskiftelig, absorberende kerne eller klud.

 

Hver af mine pakker med hygiejnebind, som sendes til teenagepiger i udviklingslande, består af et bind af hver type.

Jeg syr en 'holder' med facon som et timeglas og vedlægger nogle klude. Modtagerne af bind-pakkerne har hverken vaskemaskine eller tørretumbler og det er derfor lettest at rengøre og lufttørre denne type bind, hvor kludene kan vaskes separat. Samtidig kan man 'nøjes' med at skifte kluden og dermed benytte basen hele dagen. Hvis man har kraftig blødning, så folder man blot 2 klude sammen på een gang og sætter i holderen.

 

 

  

 

Samtidig vedlægger jeg et alt-i-et-bind, da det er let at have med til at skifte, hvis man skulle få brug for det!

 

e-mail: admin@dansponsor.dk